Het is een vraag die vaak gesteld wordt, aangezien deze techniek nog niet zo lang op de huidige markt te vinden is; Wat is blu-ray nou precies en wat kan hiermee gedaan worden?
De naam van de blu-ray techniek is ontstaan uit de kleur van de laserstraal die de blu-ray schijven leest (deze is namelijk blauw). Dit in tegenstelling tot de laserstraal die wordt gebruikt voor cd’s en dvd’s; deze is namelijk rood.
Een blu-ray speler kan wél cd’s en dvd’s afspelen, maar een cd of dvd speler kan geen blu-ray’s afspelen, simpelweg omdat de blu-ray techniek hiervoor te nieuw is.
Kwaliteit
Het grootste verschil tussen een dvd’tje en een blu-ray is de grootte van de schijf. Op een Blu-Ray past namelijk bijna vijf keer zoveel data als op een “ouderwetse” dvd. Dit maakt het dus ook mogelijk om grotere bestanden op de schijf te zetten, wat weer betekent dat de bestanden meer geheugen mogen innemen. Tegenwoordig worden er veel HD (High Definition) films uitgebracht die veel meer ruimte innemen dan een dvd aankan. Een blu-ray bestand is namelijk gemiddeld 7 tot 8.5 GB (Gigabyte), wat dus precies op een blu-ray schijf zou passen, maar niet op een dvd.
De nieuwste televisies hebben over het algemeen een full-hd resolutie. Dit houdt in dat een blu-ray optimaal gebruik maakt van alle pixels, wat een film op dvd-kwaliteit niet zou kunnen doen.
Op zoek naar goedkope Blu-Ray Branders en schijven?
Onderwerpen van dit artikel: , blu-ray, blue-ray, wat is blu-ray, wat is blue ray
Als je dacht dat dvd nu hét medium is, dan heb je het mis. Op een dvd-schijfje kan nu in normale stand 4,7 Gb informatie. Dit is onvoldoende voor opnames die gebeuren in HD (High Definition). De HD-kwaliteit is merkelijk stukken beter maar dit vergt ook meer geheugencapaciteit. Het Blu-ray schijfje is even groot als de huidige CD en DVD maar bevat veel meer informatie omdat de putjes die de digitale informatie bevatten, kleiner zijn en korter bij elkaar kunnen staan. Dit komt omdat er belicht wordt met blauw licht in plaats van rood. Blauw licht heeft namelijk een kleinere golflengte en kan dus vaker botsen op het schijfje en meer informatie detecteren. De capaciteit verhoogt hierdoor tot meer dan het tienvoudige. De beelden worden net als bij DVD in de vorm van MPEG-2 opgeslagen. De eerste toestellen worden al enige tijd op de markt aangeboden. De blu-ray-spelers/recorders kunnen ook de ‘oude’ DVD’s afspelen. Een blu-ray disc kan je niet afspelen met de huidige dvd-spelers.